Divja svila

Divja svila - Tussah silk

Divja svila - Tussah silk; na sliki šantung svila

Divja svila je tkanina, ki jo pridobivajo iz niti divjih sviloprejk. Med divjo svilo spada tudi šantung svila. Nekoliko groba, rustikalna, težka svilena tkanina, z majhnimi vozlički.

Divja svila je tkana v platnovi vezavi, z višjo gostoto osnovnih niti. Platnova vezava je najenostavnejša, najgostejša, obojestransko prepletajoča se osnovna vezava, pri kateri sta lična in hrbtna stran tkanine enaki. Njeno najmanjše sosledje je 2/2, kjer se dve niti osnove prepletata z dvema nitima votka na različne načine. Uporablja se pri vseh vrstah tkanin.

Svila ponge

Svila ponge je lahka, tanka tkanina, v navadni vezavi. Veliko se uporablja se za unikatne svilene izdelke, primerne za poslikavo. Svila ponge je bila večkrat omenjena na tej spletni strani v člankih o slikanju na svilo.

Brokat

Brokat

Brokat

Brokat je svetleča, razkošna, težka svila iz fine naravne ali umetne svile. Brokat je tkan z žakarsko tehnologijo, praviloma v večvezni atlasovi vezavi z efektom izmenične menjave osnove in votka. Značilnost velikih žakarskih motivov je dodatek srebrnih ali zlatih niti. Je eno ali večbarven, svetlih, lesketajočih tonov. Uporablja se za svečane ženske obleke, prešite odeje in sezonska oblačila.

« »