Svila je elegantna, vsestransko uporabna, pralna tkanina. Njena cena je v preteklosti vključevala tudi stroške čiščenja ne le vrednosti blaga. Temu primerna je bila tudi vrednost te cenjene tkanine

Svila je naravni protein, tako kot človeški las. Svilena vlakna so zapredki, vzeti iz kokona  sviloprejk. Vsebujejo naravno lepilo sericin, ki ga izloča sviloprejka in se med proizvodnjo tkanine ohrani, uniči pa se če tkanino peremo v vroči vodi, zato se svila skrči. Če je svila prava in ne umetna, jo moramo obvezno prati ročno, saj se drugače krči kot ostalo blago.  Če je svila grobo tkana npr. crepe, se pri pranju malenkost skrči, ob gosti vezavi pa se ne skrči skoraj nič. Oblačila iz svile pa se skrčijo, če blago ni bilo oprano pred izdelavo le teh.

Pri pranju svilo ožamemo v brisačo, nikoli pa je ne ožemamo v spirali. Svila se hitro suši. Dobro pralno sredstvo bo ohranilo svileni izdelek dolgo uporaben in revitaliziralo barvo oblačila. Pralni praški na alkalni ali osnovi naftnih derivatov bodo na tkanini pustili mastno sled. Da svila ne bi porumenela, je ne sušimo na soncu in ne likamo pri visoki temperaturi.

Svila buret (Bourette Silk, Noil Silk)

Buret svila

Buret svila

Svila buret je blago športnega videza. Narejena je iz kratkih vlaken, ki so vzeta iz najglobjega dela kokona. Buret svila po videzu spominja na grobo platno, le da je veliko mehkejša.

Šantung svila

Šantung svila

Šantung svila (Silk Shantung)

Šantung svila je vrsta doupioni svile. Metrsko blagošantung svila je grobega videza in težje od ostalih vrst svilenega blaga.

Doupioni svila (Doupioni Silk)

Dupioni svila

Dupioni svila

Doupioni svila je narejena iz zapredka dveh kokonov ugnezdenih skupaj. Niti so neenakomerne in neredno ‘tkane’.
Najbolj poznan je Italijanski Doupioni, uporablja pa se za fine ženske in moške obleke.

Šifon svila (Chiffon silk)

Šifon

svila Šifon

Svila Šifon je mehka, prozorna in zelo lahka tkanina. Lahko je tkana tudi iz umetnih vlaken ali bombaža. Šifon je zelo eleganten, primeren za svečane in večerne obleke.

Saten

Saten

Saten

Saten je svila narejena iz visoko kvalitetne tanjše preje, ima atlas vezavo, z daljšimi osnovnimi vlakni, iz katerih je nitka spredena. Saten je zelo svetleča tkanina, primerna za ženske in moške obleke, večerne obleke, maturantske obleke

« »